Οι αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών
Η νόσος Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί σε 213 χώρες της υφηλίου και έχουν καταγραφεί περίπου 4.800.000 κρούσματα και 316.000 θάνατοι μέχρι σήμερα.
Οι κυβερνήσεις όφειλαν να προστατεύσουν ταχέως τον πληθυσμό των κρατών τους από το φονικό ιό με το μόνο διαθέσιμο και αποτελεσματικό -μέχρι σήμερα- όπλο που ήταν φυσικά το μέτρο της καραντίνας. Όντως με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν μειώθηκε γρήγορα η διασπορά του ιού (αν και η κωλυσιεργία κάποιων κρατών οδήγησε και οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα) και ήδη έλαβε χώρα η σταδιακή επανεκκίνηση της καθημερινότητας σε αρκετά κράτη.
Πρόσφατα δημοσιεύματα στα έγκριτα περιοδικά European Journal of Preventive Cardiology και Basic Research in Cardiology καταγράφουν αναλυτικά τις αρνητικές επιπτώσεις του εγκλεισμού στην υγεία των πολιτών.
Η ξαφνική διακοπή της άσκησης έχει συσχετιστεί με την ταχεία έναρξη της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη μυική ατροφία. Επιπλέον, μόνο δύο βδομάδες αδράνειας είναι ικανές να μειώσουν την αερόβια ικανότητά μας ή / και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας από τους μύες οδηγεί σε παραγωγή αθηρογόνων ουσιών προάγοντας την παχυσαρκία και την αθηροσκληρωτική νόσο.
Επίσης λόγω της απότομης διακοπής της σωματικής δραστηριότητας και της μείωσης της αιμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων μπορεί να παρουσιαστούν φαινόμενα κατάρρευσης των ατόμων κατά την επανάληψη της άσκησης (όταν αυτή λάβει χώρα). Τέλος, ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης αυξάνεται ταχύτατα μετά την οξεία διακοπή της φυσικής δραστηριότητας γεγονός που επάγει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ο εγκλεισμός δύναται να επηρεάσει και την ψυχική υγεία των ατόμων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στα αναφερόμενα άρθρα όσο και στην καθημερινή κλινική πράξη διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο ότι οι πολίτες βιώνουν συναισθήματα θυμού, θλίψης, απογοήτευσης και έντονου άγχους (είτε για τη νόσο είτε για τις κοινωνικοοικονομικές μεταβολές που προκαλεί η πανδημία).
Φυσικά πρέπει να αναφερθεί ότι η ουσιαστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου που παρατηρήθηκε αυτή την περίοδο έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.
Επομένως δίνεται ισχυρή σύσταση στον πληθυσμό για συστηματική εκτέλεση σωματικής άσκησης κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Επίσης, η επανένταξη στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, η απότομη έναρξη φυσικής δραστηριότητας από κοινού με την επάνοδο των ρύπων ενδεχομένως να συνδυαστεί με μία απότομη αύξηση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Για το λόγο αυτό τόσο οι πολίτες όσο και η ιατρική κοινότητα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης με σταδιακά αυξανόμενη διάρκεια και ένταση. Οι ομάδες δε υψηλού κινδύνου (με καρδιαγγειακό ιστορικό , διαβήτη, πνευμονοπάθεια κλπ) θα πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους.
Αποτελεσματικό κοκτέιλ φαρμάκων για τη νόσο Covid-19
Πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet (08/05/2020) αναφέρει ότι ο συνδυασμός τριών αντιιικών φαρμάκων και ενός φαρμάκου ενισχυτικού του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να είναι αποτελεσματικός στους πάσχοντες από τον SARS-CoV-2.
Tο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δοκίμασε το συνδυασμό ριτοναβίρης και λοπιναβίρης (φάρμακο έναντι του ΗΙV) μαζί με το αντιιικό φάρμακο ριμπαβιρίνη και τη β- ιντερφερόνη (που δίνεται για τη νόσο σκλήρυνση κατά πλάκας).
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου και υποβλήθηκαν σε θεραπεία εντός επτά ημερών από το θετικό test. “Οι ασθενείς που έλαβαν τον προαναφερθέντα συνδυασμό φαρμάκων αρνητικοποίησαν το test επτά μέρες (κατά μέσο όρο) μετά τη χορήγηση του συνδυασμού ενώ αυτοί που έλαβαν μόνο τα δύο αντιιικά φάρμακα ήταν θετικοί για 12 μέρες. “Υπήρχαν δε λίγες παρενέργειες απ’ αυτήν τη θεραπευτική αγωγή” όπως ανέφερε η ομάδα των ερευνητών στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”.
H πρώιμη τριπλή αντιιική θεραπεία ήταν ασφαλής, μείωσε τη διάρκεια της ιογενούς προσβολής, την παραμονή στο νοσοκομείο και συντέλεσε στην ταχύτερη αποδρομή των συμπτωμάτων των ασθενών.
Oι μελετητές καταλήγουν στη διαπίστωση ότι η ρεμδεσιβίρη δεν είναι το μόνο φάρμακο που ωφελεί τους ασθενείς με Covid-19. Επιπλέον, τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν ιστορικό ασφαλείας και είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο. Από μόνα τους το καθένα δεν είχε παρουσιάσει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα αλλά ο τριπλός συνδυασμός πιθανώς να είναι σωτήριος σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτωματολογία της νόσου COVID-19.
Covid-19 και αυξημένη θνητότητα συσχετιζόμενη με θρόμβωση
Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 15/04/2020 στο Journal of the American College of Cardiology (JACC) οι ασθενείς με Covid-19 που παρουσιάζουν στις αιματολογικές εξετάσεις τους μειωμένα αιμοπετάλια και αυξημένα επίπεδα Δ-διμερών (δείκτες θρόμβωσης) έχουν αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και απώλεια της ζωής τους.
Οι ειδικοί πλέον συστήνουν την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με τη δοσολογία και το θεραπευτικό σχήμα.
Κλινικές μελέτες στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να προσδιοριστεί η θεραπευτική ή η προφυλακτική δοσολογία του κλασικού αντιπηκτικού φαρμάκου ενοξαπαρίνη (χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη).
Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε πρόσφατα (13/03/2020) τη χορήγηση της ενοξαπαρίνης σε ασθενείς με Covid-19 για τη μείωση κινδύνου θρομβοεμβολικών συμβαμάτων.
Ενδιαφέρον άρθρο.
Γενικότερα η ανάρτηση του άρθρου αποτελεί σπουδαία κίνηση με πραγματικό ιατρικό υπόβαθρο και κοινωφελείς προεκτάσεις.
Εκτιμώ ιδιαίτερα το σχόλιό σας. Είναι συγκινητικό να γίνεται αντιληπτή η πρόθεσή μου για ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού γύρω από τα ιατρικά θέματα.