Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία  τη νόσο COVID-19. Μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει 150.000.000 άνθρωποι και 3.100.000 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Προσπαθώντας να παρέχουμε πληροφόρηση στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στους καρδιολογικούς ασθενείς (που τη χρειάζονται περισσότερο) αποφασίσαμε και προβήκαμε στη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας. Σκοπός ήταν ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας να μην είναι μόνο καλαίσθητος αλλά συνάμα λειτουργικός έτσι ώστε εύκολα και γρήγορα ο χρήστης (ασχέτως εξοικείωσης ή μη με τα μέσα δικτύωσης) να μπορεί να την επισκέπτεται τακτικά και να ενημερώνεται.

Η θεματολογία αρχικά στράφηκε πέριξ της πανδημίας αργότερα όμως προέκυψε η ανάγκη ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού για τρέχοντα καρδιολογικά θέματα. Μέχρι σήμερα σημειώθηκε ένθερμη αποδοχή της θεματολογίας από τους αναγνώστες. Παρακάτω παρατίθενται κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Περίπου 750 χρήστες επισκέφτηκαν τον ιστότοπο στη διάρκεια του έτους (130 εξ’ αυτών είναι τακτικοί) και 4.000 προβολές σελίδας έλαβαν χώρο με μέση διάρκεια προβολής σελίδας τα 4 λεπτά.

 

Η προέλευση των χρηστών ήταν από τέσσερις Ηπείρους: Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Ειδικότερα, οι περισσότεροι χρήστες προέρχονταν από την Ελλάδα και ακολούθως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιαπωνία, την Κύπρο, τον Καναδά, την Ινδία, το Μαρόκο, τη Ναμίμπια, το Περού, την Παραγουάη και την Πολωνία.

Τα άρθρα μεταφράστηκαν στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, πολωνική και κινέζικη γλώσσα.

Στον ελλαδικό χώρο η επισκεψιμότητα του ιστότοπου εκτείνεται στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα. Τα άτομα που ενημερώνονταν συχνότερα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών. Λιγότερο συχνά επισκεπτόταν την ιστοσελίδα άτομα ηλικιακής ομάδας 55-64 και 35-44 ετών. Σπανιότεροι είναι οι νεαροί (25-34) και οι μεσήλικες (>65 ετών) αναγνώστες.

Τα δύο φύλα (50,85% γυναίκες και 49,15% άνδρες) ενημερώνονταν με την ίδια συχνότητα. Το κύριο μέσο που χρησιμοποιήθηκε για επίσκεψη της ιστοσελίδας ήταν το κινητό (48%) και ακολούθως ο επιτραπέζιος υπολογιστής (42%) και σπανιότερα το tablet (9%).

Αρχικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη θεματολογία πέριξ της πανδημίας. Αργότερα, το αναγνωστικό κοινό θέλησε να ενημερωθεί για την επίπτωση των καθημερινών συνηθειών (κάπνισμα, καφεΐνη, ποτό) στο καρδιαγγειακό σύστημα. Έντονη επισκεψιμότητα είχαν και τα εξής άρθρα:

Το αμέριστο ενδιαφέρον των αναγνωστών, η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση της ιστοσελίδας και τα θερμά σχόλια που δεχόμαστε μας ενθαρρύνουν για τη συνέχιση της αρθρογραφίας και την αέναη προσπάθεια κάλυψης της επικαιρότητας με ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα. Γιατί όπως είχε πει και ο Σωκράτης (εξηγώντας γιατί μάθαινε κιθάρα λίγο πριν πεθάνει) “καλύτερα να έχεις μάθει πρόσφατα παρά να μην έχεις μάθει καθόλου“.

Όσον αφορά για την ιστορική υγειονομική κρίση που ζούμε είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να απαλλαγούμε από αυτήν. Υπάρχουν πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων (στις αναπτυσσόμενες χώρες) δεν είναι αυτά ακόμη διαθέσιμα (και μπορεί να μην είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα). Όσον αφορά τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών δίνεται μεν η δυνατότητα άμεσου εμβολιασμού αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μικρό τμήμα του πληθυσμού και ταυτόχρονα επικρατεί σχετικός αρνητισμός (επιστημονικά ατεκμηρίωτος). Ας ευχηθούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική βασιζόμενη στην ιατρική ενημέρωση και τις επιστημονικές μελέτες για να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη μάστιγα.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα με υγεία και προσοχή!