Ο ιός είναι σωματίδιο που αποτελείται από πρωτεϊνικό περίβλημα μέσα στο οποίο υπάρχει το γενετικό υλικό του ( ένα μόριο νουκλεϊκού οξέος, DNA ή RNA). Η ζωή του ιού εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από το κύτταρο-ξενιστή που προσβάλει. Οι RNΑ ιοί έχουν εξελιχθεί πλέον ώστε να διαθέτουν το απαιτούμενο ένζυμο για τον διπλασιασμό του γενετικού τους υλικού. Ο πρόσφατος κορωνοϊός SARS-CoV-2 (διαμέτρου 120nm) ξεκίνησε από την πόλη Wuhan της Κίνας, είναι RNA ιός και έχει προκαλέσει πανδημία της νόσου που αποκαλείται COVID-19 .
Σύμφωνα με το online σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα (19/03/2020) έχουμε εμφάνιση κρουσμάτων σε 171 χώρες παγκοσμίως και καταγραφή 220.000 δεδηλωμένων κρουσμάτων και 9.000 θανάτων που συνεχώς αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς πλέον.
Στο γενεαλογικό δέντρο του ιού αναφέρονται δύο σοβαροί παλαιότεροι κορωνοϊοί: O SARS (2003, Κίνα) και ο MERS (2012, Σαουδική Αραβία).
Πρόσφατα δεδομένα από το επιστημονικό περιοδικό Νature Madicine αποδεικνύουν οτι ο ιός προέρχεται από φυσική εξέλιξη και δεν είναι προϊόν γενετικής μηχανικής. Και αυτό αποδεικνύεται από τα κάτωθι:
Τα δύο χαρακτηριστικά του γονιδιώματός του είναι:
- Ο υποδοχέας (RBD) , ένα είδος “γάντζου” που συνδέεται με το κύτταρο-ξενιστή και
- “Το μοριακό ανοιχτήρι” που επιτρέπει στον ιό να διασπαστεί και να εισχωρήσει στο κύτταρο- ξενιστή
Η προεξέχουσα πρωτεϊνη που βρίσκεται στην επιφάνειά του είναι τόσο αποτελεσματική στο να συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα ώστε οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής.
Επίσης αν κάποιος προσπαθούσε να κατασκευάσει ένα νέο κορωνοϊό ως παθογόνο θα τον είχε κατασκευάσει από τη μοριακή δομή των ήδη γνωστών κορωνοϊών (SARS, MERS). Όμως η μοριακή δομή του SARS-CoV-2 διαφέρει σημαντικά από τους ήδη γνωστούς κορωνοϊούς και μοιάζει περισσότερο με συναφείς ιούς που βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους.
Μένει να περιμένουμε την εξέλιξη της πανδημίας για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να μάθουμε αν η διεθνής ομάδα ερευνητών (με επικεφαλής τον Kristian Andersen από το τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ) έχει δίκιο υπέρ της φυσικής εξέλιξης του ιού και κατά της άποψης περί σκόπιμα εργαστηριακά κατασκευασμένου ιού.
Νεότερα δεδομένα (από τη διεθνή βιβλιογραφία) για τον πληθυσμό της Wuhan που νόσησε από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στα έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά (New England Journal of Medicine – 06/03/2020, Annals of Internal Medicine – 10/03/2020 & Lancet) o πάσχων κινέζικος πληθυσμός της Wuhan (1099 ασθενείς) παρουσίασε τα κάτωθι επιδημιολογικά στοιχεία.
- Μέση ηλικία 47 έτη
- 42% γυναίκες
- Συμπτωματολογία: Πυρετός (> 37,5%) ως συχνότερο σύπτωμα, Βήχας (66%), Διάρροια (4%).Ωστόσο υπήρξαν ασθενείς που νόσησαν χωρίς κανένα σύμπτωμα
- Εργαστηριακά Ευρήματα: Λεμφοπενία (80%), Θρομβοκυττοπενία (36%), Λευκοπενία (34%), λιγότερο συχνά αυξημένη CRP, LDH και D-Dimers.
Χρόνος επώασης: Θεωρείται το χρονικό διάστημα από την ημέρα της επαφής του ασθενούς με τη μεταδοτική πηγή έως την έναρξη των συμπτωμάτων του.
- Μέσος χρόνος επώασης: 5,1 μέρες (από 2-14 μέρες) παρόμοιος χρόνος με τo SARS. Ωστόσο, 101 ασθενείς / 100.000 περιπτώσεις εμφάνισαν συμπτώματα μετά από 14 ημέρες.Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν στον πληθυσμό της Wuhan ότι η παθογένεια του κορωνοϊού μπορεί να διατηρηθεί στο αναπνευστικό σύστημα έως και 37 μέρες.
- Η παρουσία συννοσηροτήτων ήταν συχνότερη στους ασθενείς με σοβαρή νόσο από τους ασθενείς με ηπιότερη νόσο (35% VS 21%).
- Η διασπορά γινόταν αερογενώς μέσω σταγονιδίων που ελευθερώθηκαν ΜΟΝΟ από τον ασθενή (βήχα ή φτάρνισμα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γινόταν διασπορά στην κοινότητα και από ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.
- Συχνότερα απεικονιστικά ευρήματα: Όψη θολής υάλου στην αξονική τομογραφία θώρακος και διηθήματα αμφοτερόπλευρα στα πνευμονικά πεδία.
- Μέση παραμονή στο νοσοκομείο 12 μέρες.
Τα περισσότερα από τα επιδημιολογικά αυτά στοιχεία φαίνεται να επαναλαμβάνονται και στον πάσχοντα πληθυσμό της Ευρώπης. Στο επόμενο άρθρο θα παρατεθούν επικαιροποιημένα περαιτέρω δεδομένα.
Ποιες συννοσηρότητες θεωρείτε ότι είναι οι πιο επικίνδυνες για τους ασθενείς με κορωνοιό;
Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας, θα απαντηθεί στην επόμενη ανάρτηση.