Την τελευταία δεκαετία είναι στη διάθεσή μας πλέον μεγάλος όγκος δεδομένων για τα αίτια των καρδιακών συμβαμάτων ως επίσης και για τους τρόπους προφύλαξης και διατήρησης της υγείας του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Παρά ταύτα υπάρχει παραπληροφόρηση στο ευρύ κοινό και επικράτηση λανθασμένων απόψεων. Στην παρούσα ανάρτηση θα αντικατασταθούν οι υπάρχοντες μύθοι για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος με αλήθειες ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τον καλύτερο και υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Μύθος 1: Ο καρδιοπαθής δεν μπορεί να ασκείται

Η φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει τον καρδιακό μυ και βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου και των λοιπών οργάνων. Ο καρδιοπαθής πρέπει αναντίρρητα να ασκείται αλλά κατόπιν τήρησης των οδηγιών του καρδιολόγου του. Η ασφαλέστερη άσκηση είναι το περπάτημα.  Οποιαδήποτε διάρκεια βάδισης είναι ωφέλιμη για την καρδιά.

Μύθος 2: Όποιος λαμβάνει αντιλιπιδαιμική αγωγή μπορεί να τρώει οτιδήποτε

Η χοληστερόλη του αίματος προέρχεται από δύο πηγές: το ήπαρ και τις τροφές. Οι στατίνες (φάρμακα έναντι της υπερχοληστερολαιμίας ) μειώνουν την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται στο ήπαρ και έτσι περιορίζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις στα αγγεία. Εάν όμως ο ασθενής που λαμβάνει στατίνη καταναλώνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, το φάρμακο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα  οι τιμές της χοληστερόλης αίματος δύναται να αυξηθούν παρά τη λήψη του φαρμάκου. Επομένως, όποιος λαμβάνει αντιλιπιδαιμική αγωγή χρειάζεται ταυτόχρονα να μειώνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Μύθος 3: Οι υπερήλικες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για την υγεία τους

Η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας γιατί οι δύσκαμπτες πλέον αρτηρίες αναγκάζουν την καρδιά να πάλλεται πιο δυνατά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση όμως αυξάνει τον κίνδυνο οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων αν και είναι αναμενόμενη με την πάροδο της ηλικίας. Οι υπερήλικες ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν την πίεσή τους και αν είναι μεγαλύτερη από 140/ 90 mmHg να συμβουλεύονται τον καρδιολόγο τους.

The link between diabetes and cardiovascular diseasesΜύθος 4: Ο διαβήτης δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο εάν ο ασθενής λαμβάνει αντιδιαβητική αγωγή

Η αντιδιαβητική αγωγή μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου αίματος. Έτσι περιορίζονται οι επιπλοκές στο επίπεδο της μικροαγγειακής κυκλοφορίας (νεφρική νόσος, διαταραχές όρασης, στυτική δυσλειτουργία και νευρολογικές επιπλοκές). Η μείωση όμως του σακχάρου αίματος δε δύναται να υποστρέψει τις βλάβες στα μεγάλα αγγεία και να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Τα αγγεία αυτά ωφελούνται κυρίως από τη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οπότε ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει την αγωγή του για να προφυλαχτεί από επιπλοκές στη μικροκυκλοφορία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, να διακόψει το κάπνισμα και να ελέγξει το βάρος του. Αυτά τα προφυλακτικά μέτρα μαζί με την αντιδιαβητική αγωγή θα μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα.

Μύθος 5: Η χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο

Μέχρι σήμερα μελέτες χορήγησης συμπληρωμάτων και βιταμινών απέτυχαν να αποδείξουν όφελος για την υγεία του καρδιακού συστήματος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστήριξε με βεβαιότητα ότι κανένα επιστημονικό στοιχείο δε δικαιολογεί τη χρήση βιταμινών για την πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων. Για λόγους που δεν είναι ακόμη γνωστοί, το σώμα μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν τα προσλαμβάνει μόνο μέσω των τροφών. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η ευρεία ημερήσια πρόσληψη ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και γενικότερα η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής.

Μύθος 6: Ο χρόνιος καπνιστής δεν μπορεί να μειώσει το καρδιαγγειακό κίνδυνο με τη διακοπή του τσιγάρου

Άσχετα με την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, τη διάρκεια και την ποσότητα της ημερήσιας κατανάλωσης καπνού τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή της χρήσης νικοτίνης ξεκινούν άμεσα. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος υπάρχει μείωση κατά 50% του κινδύνου οξέος καρδιακού επεισοδίου και δέκα χρόνια μετά τη διακοπή δεν υπάρχει καμία πλέον επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα από το πρώην κάπνισμα. Επομένως, συστήνεται σ’ όλους τους καπνιστές η άμεση διακοπή αυτής της συνήθειας. Σε περίπτωση που αυτό καθίσταται δύσκολο είναι θεμιτή η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων ή άλλων υποκατάστατων ουσιών.

Μύθος 7: Η καρδιακή νόσος προσβάλλει κυρίως τους άντρες

Από το 1984 μέχρι σήμερα μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αποβιώνουν κάθε χρόνο από καρδιακά επεισόδια σε σχέση με τους άντρες. Η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Επομένως όλα τα άτομα ηλικιακής ομάδας 60 ετών και άνω ασχέτως φύλου οφείλουν να υποβάλλονται σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο και να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης βάσει των συστάσεων του καρδιολόγου. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών το 70% ανδρών και γυναικών παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα (όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την πάροδο της ηλικίας οπότε σε ηλικίες μεγαλύτερες των 80 ετών το 83% των ανδρών και το 87% των γυναικών εμφανίζουν τις προαναφερθείσες νόσους.

Μύθος 8: Ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο δεν είναι σημαντικόDiabetic people likely to have heart disease at early age: Doctor

Ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο μπορεί να μην επιφέρει εκτεταμένη μυοκαρδιακή βλάβη αλλά είναι μεγάλης σπουδαιότητας γιατί προειδοποιεί τον ασθενή για την ύπαρξη παθολογίας στο καρδιαγγειακό του σύστημα. Αν δε του δώσει την απαιτούμενη σημασία μπορεί ένα μελλοντικό επεισόδιο να είναι θανατηφόρο. Επομένως ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο διατηρώντας το φυσιολογικό σωματικό βάρος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα, διακόπτοντας το κάπνισμα και κάνοντας τακτικές επισκέψεις στον καρδιολόγο για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου είναι φυσιολογικοί.

Μύθος 9: Η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση ενδοαυλικών ναρθήκων (stents) και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by pass) δεν επιδιορθώνουν τα καρδιακά προβλήματα

Τόσο η αγγειοπλαστική όσο και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη δεν μπορούν να διορθώσουν το υποκείμενο αίτιο πού είναι η αθηροσκλήρωση. Εάν δε διορθωθούν τα υποκείμενα αίτια που δημιουργούν τις αθηρωματικές πλάκες είναι πιθανόν νέα καρδιαγγειακά επεισόδια να λάβουν χώρα. Άρα ακόμα και οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί στις προαναφερθείσες επεμβάσεις θα πρέπει συνεχώς να ελέγχουν και να διορθώνουν τους παράγοντες κινδύνου γιατί η αθηροσκλήρωση είναι νόσος που διαρκεί καθόλη τη διάρκεια της ζωής.