Η εποχική γρίπη συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η εποχική γρίπη είναι υπεύθυνη για 290.000 – 650.000 θανάτους ετησίως ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμά ότι στη δεκαετία 2010 – 2020 η γρίπη κόστισε τη ζωή σε 12.000- 52.000 άτομα.

Είναι πλέον τεκμηριωμένο από πληθώρα μελετών ότι η λοίμωξη από γρίπη αποτελεί αιτία καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια. Το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ), το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC) και το CDC συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλους τους ασθενείς με  στεφανιαία νόσο.

Με ποιούς μηχανισμούς η γρίπη επάγει σε καρδιαγγειακή νόσο;

  1. Η ιογενής ασθένεια διεγείρει προφλεγμονώδεις κυτοκίνες που προκαλούν ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
  2. Μία από τις σπανιότερες επιπλοκές της γριπώδους συνδρομής είναι η μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του μυοκαρδίου). Η κλινική πορεία  της νόσου  ποικίλλει από υποκλινική έως κεραυνοβόλο μορφή και σπανιότερα θάνατο.
  3. Η φλεγμονή που προκαλεί η ιογενής νόσος μπορεί να επιδεινώσει την υποκείμενη αθηροσκλήρωση και να προκαλέσει ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και οξύ στεφανιαίο επεισόδιο (ΟΣΕ).
  4. Το οξύ εμπύρετο σύνδρομο της ίωσης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια, υποξαιμία και ταχυκαρδία. Ως εκ τούτου, η μεταβολική ζήτηση αυξάνεται, επικρατεί αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης οξυγόνου στο μυοκάρδιο και δυνητικά μπορεί να εκλυθεί ΟΣΕ.

Influenza Vaccination for Cardiovascular Prevention: Further Insights from the IAMI Trial and an Updated Meta-analysis | Current Cardiology Reports

Έχει τεκμηριωθεί χρονική συσχέτιση μεταξύ της εποχικής γρίπης και της αυξημένης εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων στα εύκρατα κλίματα. Οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία για γρίπη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ΟΣΕ. Σε μελέτη ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη τις χρονικές περιόδους 2010-2011 και 2017-2018 το 12% παρουσίασε καρδιαγγειακό επεισόδιο (κυρίως οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια). Βάσει των δεδομένων της μελέτης ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν εξαπλάσιος τις πρώτες επτά μέρες από τη διάγνωση της γριπώδους συνδρομής συγκριτικά με άλλες περιόδους. Επίσης, οι ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο βρίσκονται σε περιβάλλον χρόνιας χαμηλού βαθμού φλεγμονής η οποία μπορεί να επιδεινώσει την οξεία ιογενή συνδρομή. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στη μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας ακόμη και σε ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο είναι μία απλή αποτελεσματική και χαμηλού κινδύνου ιατρική πράξη που προστατεύει τους ασθενείς από καρδιαγγειακά συμβάματα. Σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε η άμεση συσχέτιση των αυξημένων μεταβολικών απαιτήσεων και των ανοσολογικών αλληλεπιδράσεων με την αποσταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας σε οξεία γριπώδη συνδρομή.

Flu causes cardiac complications by directly infecting the heart

Κατά τη διάρκεια των κρουσμάτων γρίπης η πιθανότητα νοσηλείας αυξάνεται σημαντικά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και η εισαγωγή των ασθενών αυτών στο νοσοκομείο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Η γρίπη έχει αναγνωριστεί από καιρό ως ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας, αναμφιβόλου κλινικής έκβασης και αυξημένης διάρκειας νοσηλείας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ωφελούνται από το αντιγριπικό εμβόλιο ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της υποκείμενης νόσου τους.

Με τον εκθετικό αυξανόμενο επιπολασμό της καρδιακής ανεπάρκειας (νοσούν ήδη 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως) και τα ετήσια κρούσματα εποχικής γρίπης είναι σαφές ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα έχει θετικότατο κοινωνικό αντίκτυπο.

Βιβλιογραφικά δεδομένα των ετών 2020-2021 στις ΗΠΑ έδειξαν ότι μόνο το 50% των ενηλίκων εμβολιάστηκαν έναντι της γρίπης την περίοδο αυτή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η διστακτικότητα για τα νέα εμβόλια και η παραπληροφόρηση επηρέασε παγκοσμίως και τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς είναι απαραίτητη. Επιβάλλεται εκ νέου η συνομιλία και ενημέρωση του ασθενούς από τον κλινικό γιατρό σχετικά με τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ως μελλοντική στρατηγική διερευνάται η προσθήκη του αντιγριπικού εμβολιασμού μετά το ΟΣΕ και πριν το εξιτήριο του ασθενή.

Flu Awareness Campaign 2023Ο SARS-COV-2 μπορεί να πυροδοτήσει οξέα καρδιαγγειακά συμβάντα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδα και αρρυθμίες. Οι ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή έκβαση τόσο από τη γρίπη όσο και από τον Covid-19. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει συσχετιστεί με βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με Covid- 19. Τα εμβόλια έναντι του Covid -19 είναι αποτελεσματικά στη μείωση σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτων. Πρέπει να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες μελέτες για να διερευνηθεί η επίδραση του εμβολιασμού κατά του Covid- 19 στην καρδιαγγειακή νόσο. Η συγχορήγηση των εμβολίων έναντι της γρίπης και του Covid-19 έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής.

Συμπερασματικά, το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει αποδεδειγμένα καρδιοπροστασία και ως εκ τούτου συστήνεται σε όλους τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.