Μέχρι σήμερα πολλαπλά ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η κίνηση (σε αντίθεση με την αδράνεια) ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση (είτε υπό μορφή βαδίσματος είτε ως τρέξιμο) βελτιώνει πολλαπλώς την υγεία των ανθρώπων. Μέχρι πρότινος το τρέξιμο θεωρείτο η καλύτερη αερόβια άσκηση ενώ το περπάτημα ήταν υποτιμημένο. Οι απαντήσεις στις κάτωθι ερωτήσεις ανατρέπουν την πεπαλαιωμένη αυτή αντίληψη.
Ποιά είναι τα φυσικά οφέλη του βαδίσματος;
Παλαιότερες μελέτες απέδειξαν ότι ο καθημερινός περίπατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, όσο και τον κίνδυνο θανάτου έως και 39% (συγκριτικά με την παντελή έλλειψη άσκησης). Επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports Medicine υποστηρίζουν ότι όσοι άνθρωποι ακολούθησαν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα πεζοπορίας παρατήρησαν σημαντική μείωση της αρτηριακής τους πίεσης και της καρδιακής συχνότητας. Τέλος, πρόσφατη Μελέτη της Υγείας των Δρομέων και των Περιπατητών έδειξε ότι το βάδισμα μέτριας έντασης και το τρέξιμο έντονης έντασης έχουν παρόμοια μείωση του κινδύνου εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Συμπερασματικά το περπάτημα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, την αντοχή, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνει το σωματικό βάρος, περιορίζει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών και χρονίων νοσημάτων.
Ποιά είναι η επίδραση της βάδισης στην πνευματική λειτουργία;
Είναι γνωστό μέσω πολλαπλών ερευνών ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες βοηθά στην ταξινόμηση των σκέψεων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford διαπίστωσαν ότι το περπάτημα βελτιώνει τη διαδικασία παραγωγής ιδεών.
Ποιά είναι η άποψη των ψυχολόγων για το περπάτημα;
Το βάδισμα ( έστω και 10 λεπτών) συμβάλλει στην εμφάνιση ευθυμίας, στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και είναι ισοδύναμο με προπόνηση 45 λεπτών (οποιουδήποτε σπορ) όσον αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους.
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα οφέλη της βάδισης;
Οι μεταβλητές που μπορούν να τροποποιηθούν για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη μέσω της βάδισης είναι: το επίπεδο κλίσης, η ταχύτητα, τα βάρη, οι επιλογές της μουσικής.
Α. Όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση του δρόμου τόσο περισσότερη ενέργεια αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το σώμα. Η αύξηση της ενέργειας οδηγεί σε απώλεια περισσοτέρων θερμίδων (ανάλογα με το βάρος του σώματος) και μείωση του σπλαγχνικού λίπους. Επίσης η προσθήκη κλίσης κατά τη βάδιση βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Άρα μέσω της αυξημένης δυσκολίας επιτυγχάνουμε τα ίδια οφέλη με το τρέξιμο χωρίς να φθείρονται οι αρθρώσεις των ισχίων και των γονάτων.
Β. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρον η προπόνηση και να τονωθεί το καρδιαγγειακό σύστημα είναι απαραίτητη η εναλλαγή ταχύτητας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, αν συνδυαστεί η αυξημένη ταχύτητα με την αυξημένη κλίση για ολοένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (με βραχύτερο διάστημα χαλάρωσης) τα αποτελέσματα είναι θεαματικά χωρίς φθορές στο μυοσκελετικό σύστημα.
Γ. Ο Δρ. Tannenberg όπως και λοιποί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εάν ο περιπατητής χρησιμοποιεί λίστα αναπαραγωγής με αισιόδοξα τραγούδια με γοργό ρυθμό που εναλλάσσονται με πιο αργά τραγούδια μπορεί αναμφίβολα να εκτελέσει καλύτερα το προαναφερθέν διαλειμματικό πρόγραμμα προπόνησης.
Δ. Σε προχωρημένα στάδια η προσθήκη βάρους αυξάνει την ένταση του περπατήματος και μ’ αυτόν τον τρόπο καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες χωρίς να απαιτείται επιπλέον προσπάθεια.
Περπάτημα ή τρέξιμο;
Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο είναι εξαιρετικοί τρόποι εκγύμνασης του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, πρόσφατη δημοσίευση (22/01/2021) κατονομάζει τα οφέλη της βάδισης έναντι του τρεξίματος.
- Λιγότεροι τραυματισμοί αρθρώσεων
- Διατήρηση της οστικής μάζας με λιγότερη φθορά για το σώμα (ειδικά σε υπέρβαρα άτομα)
- Ωφέλιμη άσκηση για μεγάλες χρονικές περιόδους
Η οποιαδήποτε άσκηση προσφέρει τα μέγιστα όταν πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για μακρές χρονικές περιόδους.
- Το περπάτημα ειδικά σε φυσικό περιβάλλον προσφέρει χαλάρωση, απόλαυση και βοηθά στη μείωση του άγχους
- Είναι πιο ανεκτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μικρότερης υπερθέρμανσης του σώματος
- Λιγότερο εξαντλητικό. Οι δρομείς (ειδικά μεγάλων αποστάσεων) αντιμετωπίζουν συχνά υπερβολική κούραση. Αντίθετα οι πεζοπόροι δίνουν τη χρονική δυνατότητα στο σώμα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις
Η απώλεια βάρους, η φυσική αντοχή και η υγεία του σώματος εξασφαλίζονται μέσω της κίνησης. Είναι απαραίτητα 150′ μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (περπάτημα ή τρέξιμο εβδομαδιαίως) αλλά σημαντικότερο είναι η συνολική χιλιομετρική απόσταση που καλύπτεται με την άσκηση.
Όλες οι νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιλέξει όποια άσκηση απολαμβάνει περισσότερο γιατί έτσι θα έχει αυξημένες πιθανότητες να τη συνεχίσει επί μακρόν. Το περπάτημα έχει πλέον αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές και αν αυξηθεί η ένταση και η διάρκειά του με το πέρασμα του χρόνου μόνο οφέλη προσφέρει στον αθλούμενο.
Αφήστε ένα σχόλιο