1. Οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19 μεταδίδουν τον ιό;

Πολλά αντικρουόμενα σχόλια έχουν ειπωθεί σχετικά με τη δυναμική μεταδοτικότητας των ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον ιό SARS-CoV-2.
Νέα δεδομένα από τη νότια Κορέα ρίχνουν φως στο θέμα αυτό. Οι ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 και εμφανίζουν θετικό τεστ στον ιό όχι μόνο δε μεταδίδουν τη λοίμωξη αλλά επιπλέον φαίνεται να έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους προφυλάξουν από δεύτερη νόσηση.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα Κορεάτικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC) όπου μελετήθηκαν 285 πρώην ασθενείς  με COVID-19.
Οι ασθενείς αυτοί αν και είχαν αναρρώσει από τη νόσο όπως υποδείκνυε το αρνητικό αποτέλεσμα στα μοριακά διαγνωστικά τεστ επαναδιαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Σε διερεύνηση 790 επαφών των ασθενών αυτών δε βρέθηκε κανένα θετικό δείγμα άρα κανείς δε μολύνθηκε από επαφή με τους συγκεκριμένους ασθενείς, αν και είχαν θετική PCR (μεταγενέστερα από την αρνητικοποίησή της). Επίσης τα τεστ καλλιέργειας ιών στους 108 από τους 285 ασθενείς ήταν όλα αρνητικά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μοριακά τεστ δε μπορούν να διακρίνουν μεταξύ βιώσιμων και νεκρών σωματιδίων του ιού. Αυτό οδήγησε τις υγειονομικές αρχές στη νότια Κορέα να λάβουν την απόφαση ότι οι ασθενείς που έχουν  αναρρώσει  από την ασθένεια δεν είναι πλέον μολυσματικοί. Βάσει δε των αναθεωρημένων πρωτοκόλλων τους επιτρέπουν  να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στο σχολείο αφού έχουν ολοκληρώσει την αρχική περίοδο της απομόνωσής τους.

Μελέτες λαμβάνουν χώρα και σε άλλες χώρες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω δεδομένα και επομένως οι υγειονομικές και επιδημιολογικές αρχές των διαφόρων κρατών  να δώσουν τις απαραίτητες συστάσεις στον πληθυσμό.

2. Yπάρχει ελπίδα για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Οι ερευνητές σε όλα τα μήκη της υφηλίου προσπαθούν με ταχύτατους ρυθμούς και με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας να παρασκευάσουν εμβόλιο κατά του φονικού ιού.
Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από την εταιρεία MODERNA  στη Βοστώνη που πρώτη δοκίμασε το mRNA εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 σε 45 υγιείς εθελοντές. Στις 22/05/2020 ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στους 8 πρώτους εθελοντές στο βραχύ διάστημα της παρακολούθησής τους (46 μέρες περίπου) ενώ και οι 8 εθελοντές ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού σε τίτλους υψηλότερους από αυτούς που παρατηρούνται στους ανανήψαντες από τη λοίμωξη ασθενείς  (τα αντισώματα αυτά   έχουν επίσης δυνατότητα αδρανοποίησης του ιού  και στο εργαστήριο).
Ο Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής  (FDA) έδωσε ήδη την άδεια να δοκιμαστεί άμεσα το εμβόλιο σε 600 επιπλέον υγιείς εθελοντές και αν τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα ακολουθήσει η δοκιμή σε χιλιάδες ανθρώπους τον Ιούλιο. Η είδηση αυτή είναι αναμφίβολα ελπιδοφόρα και ευχή  της  παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας είναι  να διατηρηθούν τα θετικά αποτελέσματα και στη χορήγηση του εμβολίου σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

3. Tι συμβαίνει με την προσβολή των παιδιών από SARS-CoV-2;;

Aπό το παρελθόν είναι ευρέως γνωστό ότι κάποιοι ιοί προκαλούν προσβολή του μυός της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα) ταυτόχρονα με την λοιπή δράση τους.  Φαίνεται λοιπόν ότι και ο SARS-CoV-2 δύναται να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα στους ενήλικες και στα παιδιά. Η πρόσφατη δημοσίευση 17/5/2020 στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Civculation παρουσιάζει δεδομένα των τελευταίων δύο μηνών που συλλέχθηκαν από 14 παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 35 παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 10 έτη  (ηλικιακό εύρος 2 έως 16 έτη). Μόνο το 28% των παιδιών είχαν συννοσηρότητες (συμπεριλαμβανομένου της παχυσαρκίας και του  βρογχικού  άσθματος).
Τα συμπτώματα ήταν κυρίως από το γαστρεντερικό . Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο το 1/3 των νοσούντων  παιδιών είχε σοβαρή μείωση της απόδοσης της αριστερής κοιλίας. Το 80% χρειάστηκε υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας με ενδοφλέβια χρήση καρδιοτονωτικών  φαρμάκων (ινότροπα) και το 28% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη (ECMO).

Όλα τα νοσούντα παιδιά έλαβαν ανοσοσφαιρίνη ενδοφλεβίως. Η αγωγή αυτή έχει δοθεί και στο παρελθόν(από διάφορα κέντρα) σε περιστατικά μυοκαρδίτιδας άλλων αιτιών. Και η δική μας ομάδα είχε δημοσιεύσει  στο παρελθόν περιστατικά ασθενών με κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα που έλαβαν ανοσοσφαιρίνη και είχαν πλήρη ανάρρωση χωρίς μεταγενέστερο επηρεασμό της καρδιακής λειτουργίας.

Στο 1/3 των παιδιών χορηγήθηκε συμπληρωματική θεραπεία στεροειδών. Δε σημειώθηκε ευτυχώς κανένας θάνατος η δε λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας αποκαταστάθηκε στα 25 από τα  35 παιδιά .Όλα τα νοσούντα παιδιά κατάφεραν να απογαλακτιστούν επιτυχώς από τη συσκευή ECMO.

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι τα κάτωθι:

  1.  Το  πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C)αποτελεί μία νέα οντότητα που σχετίζεται με προηγούμενη έκθεση στον ιό SARS-CoV-2.
  2. Το σύνδρομο έχει ομοιότητες με τη νόσο kawasaki αλλά με διαφορετικά κλινικά συμπτώματα
  3. Η εμφάνιση οξείας καρδιακής ανεπάρκειας δεν οφείλεται σε φλεγμονώδη βλάβη αλλά σε οιδηματώδες ή απόπληκτο  μυοκάρδιο
  4. Ενώ η αρχική κλινική εικόνα είναι αρκετά θορυβώδης παρατηρείται ταχεία ανάρρωση με τη χορήγηση ανοσοσφαιρίνης και στεροειδών.

Φυσικά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί το πλήρες φάσμα της νέας ασθένειας και οι πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές στην καρδιακή λειτουργία των παιδιών.

Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε νεότερα άρθρα μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών παρακαλώ όπως συμπληρώσετε το email σας στη φόρμα του Newsletter που ακολουθεί.