Γεωγραφική κατανομή
Διαπιστώνεται “εντυπωσιακή ομοιότητα” όσον αφορά τη θερμοκρασία και την υγρασία των περιοχών που έχουν αποτελέσει σημαντικές εστίες του SARS – CoV-2 (Hubei, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιράν, Βορειοδυτική Αμερική, Βόρεια Ιταλία). Οι περιοχές αυτές έχουν μέση θερμοκρασία από 5°C – 11 °C και υγρασία 47% – 79% .
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μέσω μεθόδων προσομοίωσης καιρού ενδέχεται να προβλέψουν ποιές περιοχές θα πληγούν πιθανότατα από τον ιό τις επόμενες εβδομάδες (ως νέες εστίες της νόσου). Μπορεί (βάσει της μελέτης) να εμφανιστεί μία επιπλέον σοβαρή εστία κορωνοϊού σε περιοχές ακριβώς βόρεια της σημερινής ζώνης επιδημίας.
Συμπτώματα
Οι ασθενείς μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί, ωστόσο να μεταδίδουν τη νόσο COVID-19. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (> 85%) παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Κάποιοι ασθενείς όμως παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα στην έναρξη της ίωσης, που επιδεινώνονται σοβαρά μετά το πέμπτο 24ωρο και εισάγονται στο νοσοκομείο την 7η μέρα με σταδιακή επιδείνωση (δύσπνοια, ΑRDS και μηχανική υποστήριξη).
- Συνήθη συμπτώματα: Πυρετός >37,5°C, ξηρός βήχας, κακουχία
- Σπανιότερα συμπτώματα: κεφαλαλγία, ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος (ήπιος ή εντονότερος), παραγωγικός βήχας , δύσπνοια, μυαλγίες, ρίγη, ναυτία, έμετος, διάρροια.
- Σε σοβαρή επιδείνωση της νόσου: υψηλός πυρετός, αιμόπτυση, σοβαρή λευκοπενία, ARDS(οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας), νεφρική ανεπάρκεια
- Καθολική απουσία συμπτωμάτων (με ύπαρξη όμως ιικού φορτίου)
Αν και τα συνηθισμένα συμπτώματα όπως περιγράφονται ανωτέρω είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια, τις τελευταίες μέρες παρουσιάζονται δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο ένας στους 5 ασθενείς μπορεί να εμφανίσει και γαστρεντερικά ενοχλήματα όπως: διάρροια, εμέτους ή κοιλιακά άλγη.
Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό “American Journal of Gastroenterology”, σε μελέτη 204 ασθενών με COVID-19 σε διάφορα νοσοκομεία της Wuhan σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ανέφεραν ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημα κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο. Μάλιστα επτά ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά και όχι αναπνευστικά συμπτώματα. Όσο η ασθένεια εξελισσόταν και γινόταν πιο σοβαρή τόσο επιδεινώνονταν και τα γαστρεντερικά συμπτώματα του ασθενούς. Εκείνοι που δεν είχαν καθόλου τέτοιου είδους συμπτώματα είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (60%) να θεραπευθούν και να πάρουν εξιτήριο. Ως εκ τούτου οι ασθενείς που παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα συμπτώματα(αναπνευστικά-πεπτικά) θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους.
Τρόποι μετάδοσης – Έκθετική Καμπύλη
- Ο ιός μεταδίδεται αερογενώς μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται μόνο από τον ασθενή (μέσω βήχα ή φταρνίσματος). Τα σταγονίδια του ασθενή μπορούν να ανιχνευθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα έως 3 ώρες.
- Ο ιός παραμένει σε σκληρές επιφάνειες: Στο χαλκό έως 4 ώρες, στο χαρτόνι έως 24 ώρες και έως 3 μέρες στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι.
- Σε ρούχα και άλλες επιφάνειες που είναι πιο δύσκολο να απολυμανθούν, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μπορεί να επιβιώσει ο ιός. Αν και εξακολουθούν να γίνονται δοκιμές σε ρούχα, οι απορροφητικές φυσικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο «στέγνωμα» του ιού, εκτιμά ο Vincent Munster, επικεφαλής του τμήματος οικολογίας των ιών στο Rocky Mountain Laboratories και ένας από τους οδηγούς της μελέτης NIH.
Η εξάπλωση του κορωναϊού ακολουθεί μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με 1 κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται 2. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες γίνονται 4. Έχει περάσει μια βδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Αν περάσουν άλλες δύο βδομάδες τα κρούσματα θα γίνουν περίπου 1000, και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες θα γίνουν πάνω από εκατό χιλιάδες!
Ακόμα πιο ύπουλο είναι το εξής. Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1000, ακόμα και αν από εκείνη την μέρα καθίσουμε όλοι σπίτι μας για 10 μέρες, χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, τα κρούσματα θα γίνουν αρκετές χιλιάδες. Ο λόγος είναι ότι όταν οι 1000 ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα, έχουν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους τις προηγούμενες μέρες.
Ευπαθείς ομάδες
- Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
- Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες:
- χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση)
- σακχαρώδης διαβήτης
- χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
- χρόνια ηπατική νόσος
- χρόνια νευρολογικά νοσήματα
- δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
- ανοσοκαταστολή
- κακοήθεια (υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία)
- μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
- έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες
3. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CDC και κυρίως με βάσει τα δεδομένα από την Κίνα, στους αυξημένου κινδύνου ασθενείς για σοβαρή νόσηση από SARS CoV-2 φαίνεται να περιλαμβάνονται οι ασθενείς με καρδιακή νόσο. Αναλυτικότερα οι ασθενείς που πάσχουν από:
- Συγγενείς καρδιοπάθειες
- Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
- Στεφανιαία νόσο -χωρίς περαιτέρω διαστρωμάτωση
- Υπερτασική καρδιοπάθεια
- Βαλβιδική καρδιακή νόσο
- Κλινικά σημαντική αρρυθμία, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής
Και οι ασθενείς που έχουν ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βάσει των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC) αυξημένα ποσοστά θνητότητας από τις συννοσηρότητες παρουσιάζουν: η καρδιαγγειακή νόσος (13,2% σε επιβεβαιωμένα κρούσματα), ο διαβήτης (9,2%),η υπέρταση (8,4%), η χρόνια αναπνευστική νόσος (8,0%) και ο καρκίνος (7,6%).
Αφήστε ένα σχόλιο