Με την έναρξη του φθινοπώρου έγινε νέα ανασκόπιση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη νόσο COVID-19 που δημοσιεύτηκε στο διεθνή επιστημονικό και ημερήσιο τύπο. Ως εκ τούτου παρατίθενται τα πλέον ενδιαφέροντα άρθρα.
Στην παρούσα ανάρτηση δε γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του μελλοντικού εμβολιασμού λόγω των πολλών αμφιλεγόμενων θεμάτων. Για ό,τι νεότερο σχετικά με τα εμβόλια θα υπάρξουν έγκαιρες μελλοντικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας.
-
The Washington Post (04/09/2020)
O Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Dr. Antoni S.Fauci υποστηρίζει ότι η υφήλιος εισέρχεται σε μία νέα πραγματικότητα μετά την εμφάνιση της νόσου COVID-19. Είναι σαφές ότι οι αλόγιστες ανθρώπινες ενέργειες αποτελούν τον κύριο παράγοντα εμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών. Τόσο η εμφάνιση του ιού SARS το 2002 όσο και του ιού MERS το 2012 ήταν απτά παραδείγματα εμφάνισης ασθενειών που μεταφέρονται από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο και διασπείρονται ευρέως παγκοσμίως. Οι επιδημιολόγοι των ΗΠΑ και όχι μόνο υποστηρίζουν ότι κανένα εμβόλιο ή φάρμακο δεν είναι σε θέση να υπερκεράσει την απειλή της εμφάνισης τόσο επικίνδυνων επιδημιών. Το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει το μελλοντικό κίνδυνο είναι η διακοπή της ακραίας παρέμβασης των ανθρώπων στο περιβάλλον.
-
The Harvard Gazette (31/07/2020)
Μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τέλη Ιουλίου διερεύνησε το αίτιο της αυξημένης θνητότητας από τη νόσο COVID-19 στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διαφορά στα ποσοστά θνητότητας ανάμεσα στις διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Σε κάποιες πολιτείες τα ποσοστά θνητότητας είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες ενώ σε κάποιες άλλες τα ποσοστά θνητότητας είναι ίδια ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι εκτός από την ύπαρξη βιολογικών διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα φαίνεται ότι η αυξημένη θνητότητα στους άνδρες (από το SARS-COV-2) συνδέεται με κοινωνικούς παράγοντες ως επίσης και με την μεγαλύτερη έκθεση στον ιό βάσει της επαγγελματικής ασχολίας των ατόμων. Σαφώς χρειάζονται πολύ περισσότερα και αναλυτικότερα δεδομένα για τον ακριβή καθορισμό των ειδοποιών διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα που προκαλούν την αυξημένη θνητότητα στον ανδρικό πληθυσμό.
-
The Harvard Gazette (20/08/2020)
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε μελέτη 192 παιδιών ηλικίας 0 -22 χρόνων προσβεβλημένα από τη νόσο COVID-19 βρέθηκε υψηλότατο ιίκο φορτίο (ασχέτως ηλικίας) ιδιαίτερα στις δύο πρώτες μέρες της νόσησής τους από το SARS-COV-2. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι βαρέως νοσούντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξημένο ιικό φορτίο. Παρά ταύτα η μελέτη απέδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν σημαντικά μικρότερο ιικό φορτίο από ένα ασυμπτωματικό παιδί που έχει μολυνθεί από τον ιό SARS -COV -2. Τα παιδιά δεν έχουν ανοσία έναντι του ιού και είναι δυνητικά μεταδότες αυτού (σε αντίθεση με ότι είχε ειπωθεί προ μηνών). Επομένως τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες με COVID-19 δεν είναι πιθανόν να νοσήσουν σοβαρά αλλά μπορούν να διασπείρουν τον ιό στις οικογένειές τους. Επίσης, έτερο ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ο ιός στον παιδικό πληθυσμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα (όπως οξεία καρδιακή ανεπάρκεια). Συμπερασματικά, υπάρχει έντονη προτροπή των ερευνητών για πλήρη και υποχρεωτική τήρηση των προφυλάξεων στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο.
-
Elemental (07/2020)
Πλειάδα ερευνητών δημοσίευσε τέλη Ιουλίου τα εννέα αποδεδειγμένα στοιχεία για τη νόσο COVID-19 που είναι πλέον γνωστά στην επιστημονική κοινότητα.
- Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πέραν του 1,8 μέτρα (six feet)
- Η χρήση μάσκας είναι κριτικής σημασίας για τον έλεγχο της πανδημίας
- Ο ιός προσβάλλει όλο το σώμα όχι μόνο τους πνεύμονες. Αναφέρονται ως επιπλοκές η ανοσμία, η εγκεφαλική δυσλειτουργία, η θρομβογένεση, τα καρδιακά συμβάματα και η πολυοργανική ανεπάρκεια.
- Παιδιά και νέοι ενήλικες δύναται να αρρωστήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από τη νόσο COVID-19.
- Ο ιός δεν είναι εποχικός
- Ο SARS – COV-2 είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη. Σε σύνολο θνητότητας και μεταδοτικότητας θεωρείται πέντε φορές πιο επικίνδυνος από τη γρίπη τύπου Α και Β.
- Ο ιός δε θα εξαφανιστεί
- Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τόσο οι ασυμπτωματικοί όσο και οι ηπίως συμπτωματικοί μπορούν να διασπείρουν τη νόσο.
- Είναι σχεδόν βέβαιο η δημιουργία εμβολίου και πιθανόν παραπάνω από ένα είδος
-
Cell (08/2020)
Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι τα βλαστικά κέντρα είναι δομές που βρίσκονται στους λεμφαδένες και το σπλήνα και ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης ή μετά από εμβολιασμό. Στα κέντρα αυτά ωριμάζουν τα Β λεμφοκύτταρα που παράγουν αντισώματα. Χωρίς το σχηματισμό βλαστικών κέντρων ο ασθενής που προσβάλλεται από λοίμωξη δε θα μπορεί να έχει ανοσία πέρα του εξαμήνου. Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα κυτταροκινών που εκλύονται σε μία λοίμωξη εμποδίζουν τη δημιουργία βλαστικών κέντρων. Τέλη Αυγούστου μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell έδειξε ότι αυξημένα επίπεδα κυτταροκινών που εμφανίζονται στους ασθενείς με COVID-19 (και ειδικά η κυτταροκίνη TNF) εμποδίζουν το σχηματισμό βλαστικών κέντρων και επομένως τη δημιουργία αντισωμάτων. Η ανοσιακή όμως απόκριση που προκαλεί ένα εμβόλιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη βλαστικών κέντρων καθώς και παραγωγή αντισωμάτων υψηλής ποιότητας τα οποία διασφαλίζουν μακροχρόνια ανοσία.
-
Jama Internal Medicine (08/2020)
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό Jama Internal Medicine οι πραγματικές μολύνσεις από τη νόσο μπορεί να είναι 2 έως 13 φορές περισσότερες από τα δηλωθέντα κρούσματα σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Περίπου το 40% των προσβεβλημένων ατόμων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα παρά ταύτα μπορούν να διασπείρουν τη νόσο στην κοινότητα χωρίς καν να το γνωρίζουν. Η αύξηση των ελέγχων μπορεί να εντοπίσει τους “σιωπηρούς” φορείς και να περιορίσει τη διασπορά. Βάσει δημοσιεύσεων 5 – 10 άτομα/ 1.000 μολυσμένα με τον ιό θα χάσουν τη ζωή τους. Επομένως, το ποσοστό θνητότητας είναι 0,5 έως 1% άρα η νόσος COVID-19 είναι πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη αλλά λιγότερο επικίνδυνη από άλλους ιούς όπως ο Ebola. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το νοσοκομείο John Hopkins ο συνδυασμός του ποσοστού θνητότητας ως επίσης και της εκτενούς μεταδοτικότητας καθιστά την ασθένεια αρκετά επικίνδυνη. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός εφησυχασμός. Αντιθέτως, επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Αφήστε ένα σχόλιο