Το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της τροφής των μεσογειακών λαών για χιλιάδες χρόνια. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, αργότερα στους ρωμαϊκούς χρόνους και μέχρι σήμερα παραμένει το πιο δημοφιλές μαγειρικό λάδι στη Μεσόγειο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μακροζωία των μεσογειακών λαών στηρίζεται στο γεγονός ότι η τυπική καθημερινή διατροφή τους είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια. Συγκριτικά με άλλα μαγειρικά έλαια το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ΕΠΕ – EVOO) έχει υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs) και πολυφαινολικών ενώσεων.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από μηχανική συμπίεση ώριμων ελιών χωρίς χημική ή βιοχημική επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο οι συγκεντρώσες πολυφαινολών είναι υψηλότερες και τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα περισσότερα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει βιβλιογραφικά τεκμηριωθεί ότι το ΕΠΕ – EVOO έχει περισσότερα οφέλη από το εξευγενισμένο λάδι αν και υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις περί του αντιθέτου.
Τα κύρια οφέλη του ελαιολάδου είναι τα κάτωθι:
1. Πλούσιο σε πολυφαινόλες – Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ελιές. Καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες – που καταστρέφει τις πρωτεΐνες και το DNA – και ως εκ τούτου προστατεύουν τον οργανισμό από κακοήθειες, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άνοια.
2. Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία – Στη μελέτη PREDIMED διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που λάμβαναν ΕΠΕ – EVOO είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένη αρτηριακή πίεση.
3. Δύναται να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου– Αρκετά συστατικά του ελαιολάδου έχουν επιδείξει αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2020 κατέδειξε ότι το ΕΠΕ – EVOO πυροδοτεί ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.
4. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία – Οι πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ιδιαίτερα η ελαιοκανθάλη, λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και μειώνουν τη φλεγμονή και εκφύλιση των νευρώνων σε βαθμό που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.
5. Βελτίωση ψυχικής διάθεσης – Πολλαπλές μελέτες του 2010,2017,2019 υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες μεσογειακού τύπου βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Τα ευεργετικά λιπαρά του ελαιολάδου προάγουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης – γνωστού νευροδιαβιβαστή- και βελτιώνουν τη διάθεση.
6. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή – Τα μονοακόρεστα λίπη του ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης (φλεγμονώδης δείκτης). Ιδιαίτερα, η πολυφαινόλη ελαιοκανθάλη που περιέχεται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την ιβουπροφαίνη (κοινό, ευρέως φάσματος αντιφλεγμονώδες φάρμακο).
7. Προάγει την υγεία των οστών – Μελέτη του 2018 έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται με αυξημένη οστική πυκνότητα στις γυναίκες. Οι αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες του ελαιολάδου μπορεί να ενεργοποιήσουν προστατευτικούς μηχανισμούς έναντι της οστικής διάσπασης και να προάγουν τη λειτουργία των οστεοβλαστών.
8. Συντελεί στη διατήρηση υγιούς εντερικού μικροβιώματος – Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την πέψη, την ψυχική διάθεση και την όψη του δέρματος. Ανασκόπηση του 2019 έδειξε ότι οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη καλών βακτηριδίων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 1,5 κουταλιάς της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο / μέρα βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των υγιών bifidobacteria στο έντερο.
9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα – Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός τις ιώσεις, να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών και να διαχειριστεί αυτοάνοσα νοσήματα. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 κουταλιών της σούπας/ μέρα ΕΠΕ – EVOO συσχετίστηκε με την ανάπτυξη και ενεργοποίηση των T – λεμφοκυττάρων που επιτίθεται σε όλους τους ξένους εισβολείς και αποτελούν τους πρωταγωνιστές του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίθετα, η κατανάλωση ίσης ποσότητας βούτυρου, καλαμποκέλαιου ή σογιέλαιου δεν είχε τα ίδια οφέλη. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το ΕΠΕ – EVOO δύναται να έχει ευεργετικό αντίκτυπο και στην καταπολέμηση της μόλυνσης από τον COVID-19.
10. Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη – Τα υγιή λίπη αποτελούν βασικό διατροφικό συστατικό για επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης και διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Δημοσιευμένη μελέτη του 2017 έδειξε ότι το ελαϊκό οξύ – μονοακόρεστο λίπος του ελαιολάδου – είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Για να αποκομίσουμε τα προαναφερθέντα οφέλη του ελαιολάδου δεν πρέπει η κατανάλωσή του να υπερβαίνει τις τέσσερις κουταλιές της σούπας/ μέρα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει ότι η κατανάλωση 1,5 κουταλιάς της σούπας/ μέρα ελαίων πλουσίων σε ελαϊκό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και δεν αυξάνει το συνολικό ημερήσιο αριθμό θερμίδων.
Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι το ΕΠΕ – EVOO είναι το καλύτερο λάδι για τη μαγειρική. Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε σταθερές στη θερμότητα MUFA και πολυφαινόλες, είναι υπεύθυνη για την εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες (που προκαλείται από τη θερμότητα) και τη μείωση του σχηματισμού ανθυγιεινών ενώσεων όπως οι ελεύθερες ρίζες.
Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο είναι απίστευτα θρεπτικό, εύγευστο, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Η λελογισμένη κατανάλωσή του είναι η μόνη παράμετρος που πρέπει να τηρηθεί.
Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ “ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΙΑ Η ΤΙΜΗΜΕΝΗ” ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ!!!!
Ενδιαφέρον σχόλιο!