Με βάση πρόσφατα στατιστικά δεδομένα η κολύμβηση θεωρείται το δεύτερο (μετά το περπάτημα) δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως. Η δημοφιλία του αθλήματος είναι πολυπαραγοντική.  H κολύμβηση είναι διά βίου δραστηριότητα. Απευθύνεται σ΄ όλες τις ηλικιακές ομάδες ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και δεξιοτήτων. Επιπροσθέτως, δε χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό, ενδυναμώνει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, συνδυάζεται με πολλαπλά θαλάσσια σπορ και είναι αναζωογονητική. Τέλος, αποτελεί την πλέον ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα. Η διδασκαλία του αθλήματος αρχίζει το 19ο αιώνα στη μεγάλη Βρετανία όμως αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κολύμβηση ήταν ήδη γνωστή στην Αίγυπτο από το 2.500 π.χ.

Τα προφανή και κρυμμένα οφέλη της κολύμβησης είναι τα κάτωθι:

 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
 • Μείωση του σωματικού βάρους. Ενδεικτικά, η ήπια κολύμβηση μισής ώρας (σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή) μπορεί να συντελέσει στην απώλεια 200 θερμίδων (διπλάσιες από το περπάτημα αντίστοιχης ώρας). Ωστόσο, η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος του ατόμου, τη διάρκεια και την ένταση της κολύμβησης.
 • Συντελεί στη ρύθμιση του σακχάρου. Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο European Journal of Applied Physiology (2016) το κολύμπι τρεις φορές την εβδομάδα βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στην προαναφερθείσα μελέτη ήταν αποδοτικότερη η εναλλαγή χαμηλής με μέτριας έντασης κολύμβηση συγκριτικά με την κολύμβηση σε χαμηλή ένταση για μία ώρα.
 • Βοηθά στη βελτίωση του ύπνου
 • Βελτιώνει την ψυχολογία & συντελεί στη διαχείριση του άγχους. Είναι γνωστό ότι η αερόβια άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν το θυμικό του ανθρώπου.Swimming-Body-Benefits_Graphic - WomenWorking
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Τριάντα (30) λεπτά κολύμβησης τρεις φορές την εβδομάδα δύναται να αυξήσει τα ενεργειακά επίπεδα μέσω αυξημένου μεταβολικού ρυθμού
 • Βελτίωση των πνευματικών δεξιοτήτων. Η τακτική άσκηση (όπως το κολύμπι) βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και τις δεξιότητες σκέψης. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και προάγει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων
 • Επιβραδύνει τη γήρανση. Η κολύμβηση μπορεί να καθυστερήσει τα αποτελέσματα της γήρανσης μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, βελτιώνοντας το οξυγόνο και τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, ως και την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, βελτιώνει την ισορροπία των υπερηλίκων και προστατεύει τις αρθρώσεις τους.
 • Βελτίωση των πνευμονοπαθειών. Το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για ασθενείς με άσθμα (ειδικά αυτό που προκαλείται από αθλητική δραστηριότητα) γιατί η υγρασία του νερού αναπληρώνει την υγρασία που αποβάλλεται κατά την έντονη αναπνοή

Παρά τα προφανή πολλαπλά οφέλη η κολύμβηση είναι εργώδης δραστηριότητα. Το ανθρώπινο σώμα είναι προσαρμοσμένο να ζει στη στεριά με τους νόμους της βαρύτητας. Η εμβάπτιση του σώματος στο νερό αυξάνει το καρδιακό έργο και ως εκ τούτου την αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης το σώμα γυμνάζεται σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά δε γίνεται αντιληπτό από το λουόμενο λόγω της άνωσης. Γι’ αυτό το λόγο τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα θα πρέπει να κολυμπούν με χαμηλότερη ένταση από ότι ασκούνται έξω από το νερό. Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι οδηγίες.

 1. Η ιδανική θερμοκρασία του νερού για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι 26 -33 °C, καθώς οι ψυχρότερες ή οι θερμότερες θερμοκρασίες αναγκάζουν την καρδιά να εργαστεί εντονότερα.
 2. Όποιος ασθενής έχει υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση πρέπει να κολυμπήσει τουλάχιστον 10 έως 12 βδομάδες μετά την επέμβαση (ώστε να έχει επουλωθεί το τραύμα στο στέρνο) και αφού επικοινωνήσει προηγουμένως με το χειρουργό ή την ομάδα καρδιακής αποκατάστασης.
 3. Οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να κολυμπούν όταν αισθάνονται καλά και σίγουρα τρεις ώρες μετά το γεύμα.Scuba Dive Loving Couple Sticker/Decal Flag Heart | Scuba diving, Diving, Scuba tattoo
 4. Να αποφεύγονται οι καταδύσεις που αυξάνουν περισσότερο την αρτηριακή πίεση και το καρδιακό έργο.
 5. Η είσοδος στο νερό θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά για να συνηθίσει το σώμα τη θερμοκρασία και ο ρυθμός κολύμβησης θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά.
 6. Οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως προκάρδιο άλγος, ζάλη, δύσπνοια, αρρυθμία, κόπωση πρέπει να αποτελούν ειδοποιά σημεία για άμεση διακοπή της κολύμβησης και επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.

Το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και οι εξορμήσεις στη θάλασσα πυκνώνουν. Για να είναι η κολύμβηση απολαυστική και ασφαλής θα πρέπει να τηρείται πάντα ο χρυσός κανόνας του Philbey: «Ποτέ μην ξεπερνάς τα όριά σου».